Grytbröd med lingon och råg

Recept på grytbröd med lingon och råg. Brödet får en god knaprig yta då det gräddas i gjutjärnsgryta. Ta av locket när ca 30 min återstår av gräddningen. Lingonsylten gör det saftigt och gott.

Ingredienser

  • 5 dl vatten - + 5 dl
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl rågmjöl - fint
  • 2 dl lingonsylt
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 18 dl vetemjöl - –20 dl (1080–1 200 g)

Gör så här

  1. Koka upp 5 dl vatten. Blanda rågkross, rågmjöl och lingonsylt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, ca 4 timmar.

  2. Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°. Häll det i mjölblandningen och tillsätt jäst, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en gjutjärnsgryta, ca 4 1/2 liter, i ugnen. Är knoppen på grytans lock tillverkad av fenol ska den skruvas loss. Låt grytan stå i ugnen ca 15 min.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en slät bulle. Ta grytan från ugnen och lägg i degbullen. Sätt på locket och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min.

  5. Ta locket från grytan och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda brödet ytterligare ca 30 min, till 96° innertemperatur.

  6. Låt brödet stå kvar i grytan ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!