Grytbakad hjortstek med bakat ägg, purjolökscrème och rågbrödsströssel

Steken och äggen bakas samtidigt i ugnen på låg temperatur under lång tid, så börja laga söndagmiddagen i god tid.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g hjortinnanlår
  • 8 ägg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 5 enbär - + 3 st
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 3 msk timjan - hackad

Purjopuré

  • 4 purjolökar - (à ca  150 g) små
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt

Rågbröd

  • 3 rågbröd - (100 g) skivor, danskt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Lägg enris och lergryta i kallt vatten ca 15 min. Skölj äggen noga i ljummet vatten och torka dem med hushållspapper.

  2. Skala vitlöksklyftorna. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna, låt vitlöksklyftorna steka med vid sidan om. Krydda köttet med 5 krossade enbär, salt och 2 krm peppar.

  3. Lägg enriset i botten på lergrytan och lägg köttet ovanpå. Lägg äggen vid sidan om. Lägg på lock och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 90° varmluft och låt stå tills köttet har 55° innertemperatur, ca 3 1/2 timme. Ta ut äggen efter ca 2 1/2 timme. Stick in en termometer genom skalet, ägget ska ha 63° innertemperatur.

  4. Purjopuré: Ansa och skär bort det gröna från purjon, behåll lite grönt. Skär purjon i bitar. Fräs dem i smör i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka mjukt utan lock. Sila ifrån gräddmjölken. Mixa purjon slät i mixer. Späd med lite av gräddmjölken till lagom konsistens. Salta.

  5. Rågbrödsströssel: Riv rågbrödet grovt på rivjärn. Rosta det i olja i en stekpanna tills det är knaprigt. Krydda med salt och peppar.

  6. Skär köttet i skivor. Halvera äggen. Strö över 3 krossade enbär, timjan och 2 krm peppar. Servera med ägg, purjolökspuré och rågbrödsströssel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!