Gryta med lamm, bönor och sötpotatis

Gryta med lamm, bönor och sötpotatis är en traditionell brasiliansk gryträtt, som inspirerat till det här receptet. Grytan innehåller mycket grönt i form av paprika, bönor och sötpotatis. Smaken är fruktig och het av apelsin och chili. Servera med bräserad spetskål och mangosalsa med hetta från jalapeño. Bröd, ris eller annat gryn passar till.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 800 g lammkotletter - med ben
  • 800 g lammgrytbitar
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 2 chorizo
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 apelsin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 3 lagerblad
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 2 paprikor - gärna olika färger
  • 1 - 2 sötpotatisar - ca 400 g
  • 1 förp svarta bönor - (400 g)

Mangosalsa

  • 1 mango - mogen eller 150 g tärnad fryst
  • 0,5 rödlök
  • 1 grön jalapeñochili
  • 4 kvistar koriander
  • 1 msk rapsolja
  • 1 lime
  • 1 krm salt

Svartkål

  • 300 g svartkål - eller grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 1 kruka koriander
  • 0,5 tsk chiliflakes

Tillbehör

  • ris - eller bröd

Gör så här

  1. Skär bort en del fett från lammkotletterna om de är feta. Krydda kotletter och grytbitar med salt och peppar. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över kotletter och grytbitar var för sig på ett fat. Skär korven i skivor och bryn dem.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Hyvla av tre tunna skal av apelsinen och pressa ur saften. Bryn löken i 1 msk smör i en gryta 2–3 min. Tillsätt chili, tomatpuré, paprikapulver, lagerblad och apelsinskal.

  3. Häll på apelsinsaft, vatten och fond. Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grytbitarna i grytan och vänd ner sötpotatis och paprika. Sjud grytan under lock ca 30 min. Lägg ner kotletter, chorizo och avrunna svarta bönor i grytan och fortsätt sjuda under lock ca 10 min.

  4. Salsa: Skala, kärna ur och tärna mangon. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka jalapeño. Grovhacka koriander. Blanda mango med lök, chili, koriander och olja. Halvera och pressa över saften från limen. Krydda med salt.

  5. Svartkål: Skär bort de träiga bitarna från svartkålen och skär bladen i bitar.  Skala och halvera vitlöksklyftan. Fräs vitlöken i olja 2–3 min. Lägg ner svartkålen och stek den tills den mjuknat, ca 5 min. Krydda med salt.

  6. Garnera grytan med och koriander och chiliflakes innan den serveras med svartkål och ris eller bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!