Grynkorv

Grynkorv är en klassiker från Västergötland som i Värmland motsvaras av värmlandskorven. Fast där kallas den ”potatiskôrv”. Passar utmärkt som julkorv.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 m krokfjälster
  • 2 dl kornkross - (125 g, Saltå kvarn)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk oxfond - konc
  • 750 g nötkött - t ex högrev
  • 400 g fläskkarré
  • 200 g fläsk - lättrimmat
  • 1 gul lök
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 msk salt
  • 2 tsk ingefära - mald
  • 2 krm nejlikor - malda
  • 1 msk kryddpepparkorn - krossade
  • 1 msk vitpepparkorn - krossade
  • 1 dl grovt salt

Gör så här

  1. Blötlägg fjälstren 2–5 timmar. Byt vatten 2–3 gånger. Skölj igenom fjälstren noga med kallt vatten.

  2. Koka kornkross i vatten och fond på låg värme under lock ca 30 min, tills kornen blir mjuka och vätskan kokat in. Låt kallna.

  3. Skär köttet i bitar. Skala och skär löken i bitar. Mal kött och lök 1–2 ggr i köttkvarnen. Lägg korvsmeten i en skål och blanda med kornkross, potatismjöl, salt, ingefära, nejlikor, kryddpeppar och vitpeppar. Blanda väl. Lättast går det om du använder händerna.

  4. Montera ett korvhorn på hushållsmaskinen. Trä upp fjälstren och mata ut en jämn ström av korvsmet. Korven ska vara löst stoppad. Knyt om med krympt bomullsgarn vid önskad längd på korvarna.

  5. Varva korvarna med grovt salt i en form, täck med plast och ställ i kylen ett dygn.

  6. Häll bort vattnet som bildats och tillaga korven eller frys in den.

  7. Grynkorv ska sjuda sakta i lättsaltat vatten, ca 1 tsk/liter vatten, under lock ca 40 min. Vattnet får absolut inte koka utan bara knappt sjuda. Vänd korvarna efter halva tiden. Servera korven med t ex kokt potatis och senaps- eller pepparrotssås. Rotmos och senap är också gott till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!