55555

Gruyèregratinerad färskpotatis med gräddfil är smakrika vitlökspotatisar med extra smak av gruyère.

För 6 personer:

Ingredienser

1,2 kilo färskpotatis
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
50 g smör
2 vitlöksklyftor
0,5 kruka timjan
100 g gruyèreost
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

2 dl gräddfil

15 minuter + 55 minuter i ugn

Gruyèregratinerad färskpotatis med gräddfil – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba potatisen. Lägg dem hela på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 35 min, tills de är mjuka.
  2. Ta ut potatisen. Tryck till dem med en sked så att de plattas till något.
  3. Smält smöret. Skala och pressa i vitlöken. Fördela vitlökssmöret över potatisarna.
  4. Riv osten grovt på rivjärn. Repa och finhacka timjanen.
  5. Strö ost, timjan och peppar över potatisen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills potatisen fått fin färg. Ringla över gräddfil och servera direkt.