Gruyère med ingefärsmarmelad

Fungerar med fruktiga viner, vare sig de är röda eller vita. Gruyère är en hårdost med mycket smak som varierar beroende på om den är gjord på sommar- eller höstmjölk, samt förstås på lagringstiden. Prova gärna med ett rhônevin, ett sött vitt vin eller t o m en grappa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 300 g gruyère - 1 cm tjocka och 10 cm långa stavar

Ingefärsmarmelad (ca 5 dl)

  • 50 g ingefära - färsk
  • 0,5 apelsin
  • 3,5 dl vatten
  • 350 g syltsocker

Gör så här

  1. Skala och riv ingefäran på grova sidan på rivjärnet. Skölj apelsinen och riv skalet på den grova sidan på rivjärnet. Pressa ut saften. Lägg ingefära, apelsinskal och apelsinsaft i en kastrull.

  2. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Koka 3 min och rör i sockret. Låt koka ytterligare ca 3 min. Skumma eventuellt.

  3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna 15 min. Häll upp i en varm, rengjord glasburk och förslut. Låt kallna.

  4. Lägg ett par stavar gruyère på en assiett och servera marmeladen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!