00000

Fungerar med fruktiga viner, vare sig de är röda eller vita. Gruyère är en hårdost med mycket smak som varierar beroende på om den är gjord på sommar- eller höstmjölk, samt förstås på lagringstiden. Prova gärna med ett rhônevin, ett sött vitt vin eller t o m en grappa.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g gruyèreost 1 cm tjocka och 10 cm långa stavar

Ingefärsmarmelad (ca 5 dl):

50 g ingefära färsk
0,5 apelsin
3,5 dl vatten
350 g syltsocker

1. Skala och riv ingefäran på grova sidan på rivjärnet. Skölj apelsinen och riv skalet på den grova sidan på rivjärnet. Pressa ut saften. Lägg ingefära, apelsinskal och apelsinsaft i en kastrull.
2. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Koka 3 min och rör i sockret. Låt koka ytterligare ca 3 min. Skumma eventuellt.
3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna 15 min. Häll upp i en varm, rengjord glasburk och förslut. Låt kallna.
4. Lägg ett par stavar gruyère på en assiett och servera marmeladen till.