Grundsurdeg av råg och vete

För att få bättre fart på surdegen tillsätter många bagare rivet äpple i degen.
Allt om Mat

Grundsurdeg av råg

  • dl rågmjöl - + 1dl + 1 dl
  • dl vatten - + 1dl + 1 dl

Grundsurdeg av vete

  • dl vetemjöl - + 0,5dl + 0,5 dl
  • dl vatten - + 1dl + 1 dl

Gör så här

  1. Rågsurdeg

  2. Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 2 1/2 dl grovt rågmjöl i en burk med lock. Blanda väl och sätt på locket. Ställ burken på varm plats, t ex ovanpå kylskåpet eller ett element. Låt den stå 2 dygn.

  3. Dag 3: Blanda ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Blanda om väl. Sätt på locket och ställ burken varmt 1 dygn.

  4. Dag 4: Blanda ner ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Blanda om och låt stå varmt 1 dygn.

  5. Dag 5: Nu bör surdegen vara klar. Den är lite bubblig och doftar friskt och syrligt. Använd en del till bakning eller ställ den i kylen tills den ska användas.

  6. Därefter: Cirka 1 gång i veckan måste degen ”matas” med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl om den inte används.

Vetesurdeg

  1. Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 2 1/2 dl vetemjöl i en burk med lock. Sätt på locket och ställ burken på varm plats 1 dygn.

  2. Dag 2: Vispa eller rör om i burken. Ställ tillbaka på varm plats 1 dygn.

  3. Dag 3: Blanda ner 1 dl vatten och 1/2 dl vetemjöl. Ställ på varm plats 1 dygn.

  4. Dag 4: Tillsätt 1 dl vatten och 1/2 dl vetemjöl. Blanda om väl och ställ på varm plats 1 dygn.

  5. Dag 5: Nu bör surdegen vara klar och dofta friskt och syrligt. Ställ den i kylen.

  6. Därefter: Vetesurdegen sköts om på samma sätt som rågsurdegen. ”Mata” den med 2 msk vatten och 2 msk vetemjöl varje vecka om den inte används.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!