40 min
Grundrecept potatischips
1. Skölj potatisen och skär den i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Klappa potatisen med lite hushållspapper, så att fukten försvinner. Hetta upp oljan till 160° i en gryta eller fritös.
2. Lägg några potatisskivor åt gången, en och en, i oljan och fritera 1–2 min, tills de har blivit gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta och smaksätt eventuellt chipsen.
• Svartpeppar. Dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen över chipsen. Skaka runt.
• Chiliflakes. Smula 2 krm chiliflakes över chipsen.
Skaka runt.
• Vinäger. Droppa över 1–2 tsk röd- eller vitvinsvinäger när chipsen är nyfriterade. Skaka runt.
• Franska örter. Strö över ca 1 tsk kryddblandning. Skaka runt.