Klassiska semlor

4.34.34.34.34.3

Baka Mia Öhrns goda klassiska semlor. Här är recept på grunddeg till luftiga semlor med tydlig kardemummasmak - fylld med mandelmassa och grädde.

För 26 semlor

Ingredienser

Semlor grundrecept

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Fyllning

400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
6 dl vispgrädde

Garnering

florsocker

Semlor – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
  5. Fyllning: Skär av ett litet lock på bullarna. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.
  6. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden fluffig men inte för hård och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra över florsocker.

P.S Lyxa till det ytterligare genom att göra egen härlig mandelmassa!

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Semlor