Klassiska semlor

4.74.74.74.74.7

Baka Mia Öhrns goda klassiska semlor. Här är recept på grunddeg till luftiga semlor med tydlig kardemummasmak - fylld med mandelmassa och grädde.

För 26 semlor

Ingredienser

Semlor grundrecept

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Fyllning

400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
6 dl vispgrädde

Garnering

florsocker

Semlor – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
  5. Fyllning: Skär av ett litet lock på bullarna. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.
  6. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden fluffig men inte för hård och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra över florsocker.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Semlor