Grov tartar på lax, gurka och äpple

Mathias Dahlgrens fantastiska recept på lättrimmad lax som serveras som en frisk fisktartar med knaprigt rågbröd.
Recept på grov tartar med rimmad lax, gurka och äpple.
Recept på grov tartar med rimmad lax, gurka och äpple. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - med skinn och ben
  • 1 l vatten
  • 2,5 msk salt
  • 4 danskt rågbröd - ytterst tunna skivor
  • 0,5 gurka
  • 1 grönt äpple
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk pepparrot - färskriven
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vatten

Garnering

  • 4 msk forellrom
  • 2 msk gräslök - hackad
  • 20 dillkvistar
  • 0,5 dl salladsskott
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär bort skinn och ben från laxen. Blanda vatten och salt och rör tills saltet löst sig. Lägg laxen i lagen och låt stå i kylskåpet ca 12 timmar.

  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg brödet på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 25 min tills brödet är knaprigt. Låt kallna och bryt det i bitar.

  3. Ta upp och skär laxen i ca 2 x 2 cm stora kuber. Skala gurkan och skär den i kuber. Skala, kärna ur och skär äpplet i kuber.

  4. Blanda gräddfil och pepparrot. Rör ut senapen i vattnet.

  5. Bred ut gräddfilen på tallrikar. Lägg på lax, gurka och äpple. Ringla över senapen. Garnera med bröd, forellrom, gräslök, dill och salladsskott. Strö över pepparn och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!