Grötplättar med kanelstekta äppelklyftor, lönnsirap och vispgrädde

Grötplättar med stekta äppelklyftor. För att få riktigt runda plättar kan gröten hällas ut i en långpanna för att kallna. Stansa sedan ut rundlar med ett glas.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 2 msk frön - blandade, t ex linfrön och pumpakärnor
  • 8 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äpplen
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 2 msk rårössocker - eller strösocker
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 2 msk lönnsirap

Garnering

  • kanel - mald

Gör så här

  1. Lägg havregryn, frön, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och sjud gröten 3–5 min. Rör om då och då. Låt gröten kallna.

  2. Vispa grädden. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek klyftorna i 2 msk smör och strö över sockret. Låt sockret smälta, så att äpplena blir karamelliserade. Strö över kanelen.

  3. Forma plättar av gröten och stek på båda sidor i 2 msk smör i en riktigt varm stekpanna.

  4. Servera grötplättarna med äppelklyftor och vispgrädde. Ringla över lönnsirapen. Strö över lite extra kanel och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!