3.43.43.43.43.4

Ytterligare ett favoritrecept att lägga till samlingen. Gröten gör brödet extra saftigt och smakrikt.

För 1 bröd:

Ingredienser

2 dl vatten
25 g jäst
2,5 dl lingongröt, se recept här
1 dl lingonsylt
2 msk pumpakärnor
0,5 msk salt
2,5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl, 6 dl (300–360 g)

15 minuter + 1 timme jäsning + 40 minuter i ugn

Grötbröd med lingon – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör i lingongröt, lingonsylt, pumpakärnor och salt. Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till en limpa. Lägg limpan i en smord form klädd med bakplåtspapper, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  3. Sätt in brödet i ugnen på nedersta falsen och spraya in lite vatten med en blomsprayflaska. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda brödet ca 40 min.
  4. Ta brödet ur formen och låt kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Frukost, Frukt och bär, Matbröd