Grönt bröd med nässlor
Ingredienser
- 5 dl nässlor - färska, rensade
- 1 dl spenat - hackad
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten - ljummet
- 2 msk olja
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 dl solroskärnor - rostade
- 7 dl vetemjöl
- 1 msk smör - till formen
Pensling
- 1 msk vatten
- 2 msk solroskärnor - rostade
Gör så här
-
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Lägg nässlorna i kokande vatten 1 min (spenat tinas). Sila upp, krama ur och finhacka.
-
Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten.
-
Tillsätt olja, honung, salt, nässlor eller spenat, solroskärnor och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.
-
Jäs under duk ca 40 min.
-
Ta upp degen och knåda den, ev behövs mer mjöl. Dela degen i 19 bitar, rulla bullar som läggs glest i formen, 12 i en yttre ring, 6 i en inre samt en bulle i mitten.
-
Jäs under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
-
Pensla med vatten och strö över solroskärnor och grädda 20–25 min i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under duk.