00000

Ugnstekta rotfrukter, zucchini och paprika samsas i smakrik sherrybuljong och passar därför utmärkt till rätter utan sås, speciellt
gott till lax. Undvik grytor och wokrätter. Sherrybuljongen kan tillagas i förväg.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g morötter
300 g palsternacka
250 g kålrot
250 g paprika i olika färg
150 g zucchini
1 msk olja
0,75 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
1,5 tsk hel kummin
1 msk sesamolja

Sherrybuljong

0,75 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk teriyakimarinad (blue dragon)
2 msk torr sherry
1 tsk kinesisk soja

Garnering

1 pkt solrosskott

1. Sätt ugnen på 250°. Skär skalad morot och palsternacka på längden i stavar. Skär stavarna på snedden i ca 7 cm långa bitar.
Skär bort skalet på kålroten och skär kålroten i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skär skivorna i ca 5 cm långa stavar. Skär urkärnad och hinnfri paprika i bitar och zucchini i halvmånar.
2. Lägg morötter, palsternacka och kålrot i en långpanna. Ringla över olja och krydda. Låt stå i mitten av ugnen ca 20 min. Ta ut ur ugnen, rör om och tillsätt paprika och zucchini. Ringla över sesamolja och låt stå ytterligare 10-15 minuter i ugnen.
3. Sherrybuljong: Koka upp kalvbuljong, teriyakimarinad och sherry.
Smaka av med soja. Buljongen bör ha en viss sälta och sherryn bör vara torr för att balansera sötman i grönsakerna.
4. Lägg grönsakerna i en form och häll över den varma sherrybuljongen. Garnera med solrosskott.