Grönsakssoppa med mandelpesto och vitlöksbröd

I stället för färdiga soppgrönsaker kan man blanda rotfrukter och lök efter egen smak. Späd peston med mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Recept på Grönsakssoppa med mandelpesto och vitlöksbröd
Recept på Grönsakssoppa med mandelpesto och vitlöksbröd Foto: Linda Prieditis

Grönsakssoppa

  • 2 förp soppgrönsaker - (à 500 g)
  • 1,2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongstärningar
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 ev salt

Vitlöksbröd

  • 6 glutenfria minibaguetter - (à 50 g)
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

Mandelpesto

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl sötmandel
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl parmesan - riven
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotsakerna i små bitar. Koka upp vatten och buljongtärningarna och lägg i rotfrukterna. Koka på medelvärme under lock tills rotfrukterna har mjuknat, ca 20 min. Mixa soppan med mixerstav. Krydda med peppar och eventuellt salt.

  2. Bröd: Halvera bröden och droppa över oljan. Halvera vitlöksklyftan på längden och krossa den lätt med baksidan av en kniv. Gnid snittytan mot bröden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills de är frasiga och fått fin färg, ca 8 min.

  3. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, mandel, basilika, ost, olja och vatten. Krydda med salt och peppar.

  4. Servera soppan med pesto och vitlöksbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!