1. Vattenkrasseolja: Mixa vattenkrasse, olja, pressad vitlök och krossade grönpepparkorn till en grön olja. Smaka av med salt och peppar.
2. Grönsakssallad: Morötterna delas ev på hälften, fänkålen i delar på längden. Koka morötter och fänkål mjuka i lättsaltat vatten, 5–7 min. Kyl av dem.
3. Duvor: Skär ut brösten på fåglarna, det är bara de som ska användas. Kasta lår och skrov. Krydda och bryn dem runt om i smör på medelvärme i en stekpanna. Hit kan förberedas.
4. Sätt ugnen på 125°. Sätt in duvbrösten och stek 10–15 min till 60° innertemperatur. Låt brösten vila 5 min.
5. Skär blomkålen i 4 klyftor,behåll gärna de innersta bladen. Koka klyftorna under lock i vatten, citronskal, vitlök och salt i 3–5 min. Morötter och fänkål steks i olja tills de får lite färg.
6. Lägg 1 dryg msk vattenkrasseolja i botten på varje varm tallrik. Fördela grönsaker, duvbröst och vattenkrasse eller mangoldskott ovanpå
Grönsakssallad med vattenkrasseolja och stekt duvbröst
Oljan av vattenkrasse blir ilsket grön. Gör gärna extra stor sats och ge höstens rostade rotfrukter en smak av sommar.
För 4 person(er)
Ingredienser
Vattenkrasseolja
1 | vattenkrasse, el spenat el persilja (40 g) kruka |
0,75 dl | rapsolja, - eller druv |
0,5 | vitlöksklyfta, pressad |
10 | grönpepparkorn, inlagda |
2 krm | salt |
1 krm | peppar, nymald |
Grönsakssallad
250 g | morötter, 4-8 st |
1 | fänkål, (ca 250 g) |
0,5 | blomkålshuvud, (ca 250 g) |
1 dl | vatten |
0,5 | citron, skal |
1 | vitlöksklyfta, stor skivad |
0,5 tsk | salt |
0,5 msk | rapsolja |
Duvor
2 | duvor, á 350 g |
0,5 tsk | salt |
1 krm | peppar, nymald |
1 msk | smör |
Tillbehör
1 knippa | vattenkrasse, eller mangoldskott |
Fler recept med:
Grönsaker, Huvudrätter - varmrätter, Kyckling och fågel, Övrigt, Sallader, Vegetariskt