Grönsaksröra med örter, oliver och mandel

Grönsaksröra med örter, oliver och mandel är en god vegetarisk rätt som även passar bra på buffén. Om du inte har granatäppelsirap kan du röra ner 2 msk portvin och 2 tsk god vinäger samtidigt med passerade tomater. Det blir inte samma sak, men gott på ett annat sätt. Mängden chiliflakes kan variera beroende på hur stark du vill ha din grönsaksröra.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g auberginer - (2 små)
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 paprikor - röda
  • 1 rödlök - liten
  • 0,5 dl sötmandel - grovhackad
  • 1 - 2 msk örter - strimlade färska, t ex salvia, rosmarin och mynta
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 dl kalamataoliver - urkärnade
  • 1,5 dl tomater - passerade, fin kvalitet
  • 1 sats hummus - se recept

Garnering

  • 2 msk granatäppelsirap
  • örter
  • ätliga blommor

Gör så här

  1. Skär auberginerna i stora bitar. Blanda med saltet och lägg i ett durkslag. Lägg på ett fat och en tyngd. Låt stå ca 30 min.

  2. Skölj auberginebitarna hastigt och pressa samman dem med händerna. Fräs dem sakta på medelvärme i olja i en stor stekpanna tills de mjuknat, 10–15 min.

  3. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär löken i bitar. Höj värmen till max i stekpannan. Vänd ner paprika, lök och mandel. Stek under omrörning 2–3 min. Rör ner örter, chiliflakes och oliver. Stek ytterligare 1 minut. Häll över tomaterna och låt puttra ca 1 minut. Krydda med salt och eventuellt mer chili.

  4. Vid servering: Bred ut hummus på ett fat. Toppa med grönsakerna, ringla över granatäppelsirap. Garnera med örter och ätliga blommor.

  5. Recept på hummus hittar du här! Recept Lisa Förare Winbladh

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!