3.73.73.73.73.7

Grönsaksröra med örter, oliver och mandel är en god vegetarisk rätt som även passar bra på buffén. Om du inte har granatäppelsirap kan du röra ner 2 msk portvin och 2 tsk god vinäger samtidigt med passerade tomater. Det blir inte samma sak, men gott på ett annat sätt. Mängden chiliflakes kan variera beroende på hur stark du vill ha din grönsaksröra.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

400 g auberginer, (2 små)
0,75 tsk salt
0,75 dl olivolja
2 paprikor, röda
1 rödlök, liten
0,5 dl sötmandel, grovhackad
1-2 msk örter, strimlade färska, t ex salvia, rosmarin och mynta
2 krm chiliflakes
1 dl kalamataoliver, urkärnade
1,5 dl tomater, passerade, fin kvalitet
1 sats hummus, se recept

Garnering:

2 msk granatäppelsirap
örter, ätliga blommor, t ex pelargon

50 minuter

Grönsaksröra med örter, oliver och mandel – gör så här:

  1. Skär auberginerna i stora bitar. Blanda med saltet och lägg i ett durkslag. Lägg på ett fat och en tyngd. Låt stå ca 30 min.
  2. Skölj auberginebitarna hastigt och pressa samman dem med händerna. Fräs dem sakta på medelvärme i olja i en stor stekpanna tills de mjuknat, 10–15 min.
  3. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär löken i bitar. Höj värmen till max i stekpannan. Vänd ner paprika, lök och mandel. Stek under omrörning 2–3 min. Rör ner örter, chiliflakes och oliver. Stek ytterligare 1 minut. Häll över tomaterna och låt puttra ca 1 minut. Krydda med salt och eventuellt mer chili.
  4. Vid servering: Bred ut hummus på ett fat. Toppa med grönsakerna, ringla över granatäppelsirap. Garnera med örter och ätliga blommor.

Recept på hummus hittar du här!

Recept Lisa Förare Winbladh