Grönsaksnudlar

00000

Av mittbiten på laxen görs både tempura- och portvinslaxen, som har helt olika karaktärer. Noriblad och pulver till tempurafrityr finns på den asiatiska hyllan i butiken.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 kg laxfilé, skinnfri, av mittbiten

Portvinslax:

37 cl rött portvin, flaska
37 cl rödvin, flaska
0,75 dl honung
1 tsk salt
1 msk smör, smält
4 karljohansvampar, små, eller 10 shiitake
1 msk smör
2 tsk Maizena majsstärkelse

Tempuralax:

3 noriblad
0,5 tempuramix, i påse
1,5 dl vatten
5 dl rapsolja, till fritering

Grönsaksnudlar:

1 purjolök
1 morot
1 rättika
2 msk smör
1 dl vatten

1. Portvinslax: Koka ihop port- och rödvin i en vid kastrull tills ca en tredjedel återstår. Rör ner honung och salt. Låt marinaden kallna.
2. Skär den tjocka delen av laxbiten i 10 bitar, ca 5×3 cm. Lägg bitarna i den kalla marinaden och låt marinera ca 3 tim i kylen.
3. Sätt ugnen på 175°. Ta upp laxen ur marinaden och lägg den i en ugnssäker form. Sila ner marinaden i en kastrull. Stek laxen i mitten av ugnen ca 8 min och låt den kallna. Laxen ska fortfarande ha en rå kärna.
4. Tempuralax: Skär den tunna delen av laxen i 1×10 cm långa bitar. Rulla in varje bit i 1/4 noriblad. Ställ kallt tills de ska friteras.
5. Grönsaksnudlar: Skär purjolöken i 1/2 cm breda långa strimlor. Skala morot och rättika. Skär i tunna strimlor med potatisskalare och därefter i 1/2 cm breda strimlor. Koka dem i lättsaltat vatten 1 min. Spola dem iskallt vatten. Låt rinna av och ställ kallt.
– Hit går att förbereda dagen före –
6. Servering: Sätt ugnen på 175°. Hetta upp olja till tempuralaxen, 180°. Blanda ihop mixen med vatten och fritera rullarna gyllenbruna, ca 2 min i oljan. Låt rinna av på hushållspapper.
7. Pensla portvinslaxen med smält smör och ljumma 8 min mitt i ugnen. Koka upp marinaden och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Fräs svampen hastigt i smör. Värm grönsaksnudlarna i lite smör och vatten.
8. Lägg svampen ovanpå laxen, servera marinaden vid sidan av. Lägg upp grönsaksnudlarna och toppa med tempurarullarna.