Grönsaksbollar i indisk gräddsås

3.53.53.53.53.5

Recept på grönsaksbollar i indisk gräddsås. Krämig sås med mycket smak utan att vara het. Det går även bra att använda havregrädde i såsen.

För 6 personer:

Ingredienser

400 g grönsaker, lättkokta, t ex broccoli och gröna ärter
300 g potatis, kokt, kall
2 ägg
2 msk rapsolja

Curry:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka koriander
0,5 dl rapsolja
1 msk koriander, mald
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk salt

Indisk gräddsås:

8 tomater, stora
2 tsk spiskummin, hel
0,5 dl rapsolja
5 lagerblad
4 kanelstänger
2 tsk gurkmeja
0,5 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl vatten
2 msk honung, -3
2 tsk salt

Tillbehör:

ris
naanbröd

40 minuter

Grönsaksbollar i indisk gräddsås – gör så här:

  1. Curry: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka koriandern, spara lite till garnering. Fräs alla ingredienser på medelvärme 2–3 min under omrörning. Låt kallna.
  2. Mixa de kokta grönsakerna, det får gärna vara lite grova bitar kvar. Pressa potatisen och blanda med grönsakerna. Blanda därefter ner curryn och äggen. 
  3. Forma den lösa smeten till runda bollar. Stek några bollar åt gången i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Sås: Hacka tomaterna. Krossa spiskumminen grovt i en mortel. Fräs tomater, spiskummin, lagerblad, kanel, gurkmeja och chiliflakes i olja i en gryta eller wok på medelvärme 3–4 min. Tillsätt grädde, vatten, honung och salt och låt sjuda utan lock 10–15 min.
  5. Lägg bollarna i såsen och låt dem bli varma. Strö över den sparade koriandern och servera med naanbröd. 

 

Tips!

  • Bollarna kan du göra av middagsrester så slipper du svinn.
Fler recept med: Grönsaker, Indiskt, Vegetariskt