00000

Recept på grönsaksbiffar med durrasallad och mandeldressing. Smeten till biffarna är ganska lös. Vänd dem försiktigt i pannan eller ugnsstek dem, se tips.

För 4 personer:

Ingredienser

4 morötter medelstora
1 burk kikärter (400 g)
1 bit purjolök (10 cm)
50 g grönkål
1 dl örter blandade
1 dl mandelmjöl
1 ägg stort
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
3 msk rapsolja

Durrasallad:

2 dl durra
2 vinteräpplen söta
100 g blandsallad
1 dl granatäppelkärnor
50 g solrosskott

Mandeldressing:

1 bit ingefära färsk (1 cm)
0,5 dl mandelsmör
0,5 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

45 minuter

Grönsaksbiffar med durrasallad och mandeldressing – gör så här:

  1. Durrasallad: Koka durran enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skrubba morötterna i vatten och skär dem i mindre bitar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Ansa och strimla purjolöken. Skär bort stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar.
  3. Mixa morötter, kikärter, purjolök, grönkål och örter till en smet. Tillsätt mjöl och ägg och blanda ihop. Krydda med salt och peppar. Låt stå ca 10 min.
  4. Forma den lösa smeten till små biffar och stek dem försiktigt i olja på medelvärme 4–5 min på varje sida, tills de är genomstekta och har en gyllene och krispig yta.
  5. Mandeldressing: Skala ingefäran. Mixa ingefära, mandelsmör, vatten och vinäger med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  6. Kärna ur och hyvla äpplena tunt på mandolin. Blanda durran med äpple, sallad, granatäppelkärnor och solrosskott.
  7. Servera biffarna med durra-sallad och mandeldressing.

Recept av Therese Elgquist

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

bonniers_vegetariska_kokbok