00000

Grönkålssoppa med sherry och mandeltopping är en vardagssoppa som blir extra lyxig med en liten skvätt sherry.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g grönkål
2 potatisar
1 bananschalottenlök
2 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl sherry, torr
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

0,5 dl mandel, rostad, flagad
1 dl crème fraiche
2 msk gräslök, hackad
1 krm salt

Tillbehör:

bröd

20 minuter

Grönkålssoppa med sherry och mandeltopping – gör så här:

  1. Repa kålen och släng bort den grova nerven. Skala och skär potatis och lök i bitar.
  2. Fräs kål, potatis och lök i smör i en gryta ca 3 min. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka under lock ca 15 min.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt sherry och krydda med salt och peppar.
  4. Topping: Krossa mandelspånen. Blanda mandel, crème fraiche och gräslök. Krydda med salt.
  5. Servera soppan med mandeltopping och bröd.