Grönkålssoppa med ricottabollar

Grönkålssoppa med ricottabollar är en krämig och slät soppa med matiga ostbollar i, servera gärna en bit bröd till.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g grönkål
  • 2 l vatten
  • 4 tärningar hönsbuljong
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Bollar

  • 250 g ricottaost
  • 2 dl parmesan - riven
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka gräslök

Gör så här

  1. Bollar: Blanda ricottan med parmesan och citronskal. Krydda med salt och peppar. Finhacka gräslöken.

  2. Forma bollar av smeten med fuktiga händer och rulla dem i gräslök. Lägg dem i kylen så länge.

  3. Ta bort de grövsta stjälkarna från grönkålen. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Lägg kålen i buljongen och låt koka ca 3 min. Sila av kålen men spara buljongen. Spola kålen hastigt i kallt vatten.

  4. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll över buljongen. Tillsätt grädden och låt koka ca 10 min.

  5. Lägg kålen i soppan precis före servering och mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  6. Servera soppan genast med bollarna i.

 

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!