Grönkålssallad med citrusmarinerade rödbetor och pinjenötter
Ingredienser
- 500 g rödbetor
- 1 äpple - syrligt
- 200 g grönkål
- 70 g babyspenat
- 30 g pinjenötter
Dressing
- 1 apelsin
- 2 citroner
- 1 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Garnering
- klyftor apelsin
Gör så här
-
Dressing: Halvera och pressa saften ur citrusfrukterna. Vispa ihop citrussaft och olja. Krydda med salt och peppar.
-
Skala rödbetorna. Kärna ur äpplet. Hyvla tunna skivor av rödbetor och äpple, gärna på en mandolin och skär sedan skivorna i strimlor.
-
Blanda rödbetor och äpple med 3/4 av dressingen. Låt marinera ca 1 timme, men gärna över natten. Blanda om då och då.
-
Rosta pinjenötterna i en het stekpanna tills de fått gyllene färg. Låt svalna.
-
Ansa och repa grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen i en skål och blanda med resterande dressing. Vänd ihop grönkålen med spenaten och lägg på ett fat. Fördela rödbetssalladen över och garnera med pinjenötter och apelsinklyftor.