3.83.83.83.83.8

Grönkålssallad med baconlindade dadlar och grönkålsströssel är en smakrik, knaprig och färgstark sallad. Grönkålsströsslet kan förberedas dagen före och förvaras torrt.

För 6-8 personer:

Ingredienser

200 g grönkål
2 rödbetor
50 g mangoldskott, röda
12 skivor bacon
24 dadlar, kärnfria
2 msk smör
2 dl rödbetsgroddar
1 dl frön, t ex solrosfrön och pumpakärnor
1 dl granatäppelkärnor

Grönkålsströssel:

50 g grönkål
2 msk olivolja
1,5 tsk flingsalt

30 minuter + 5 minuter i ugn

Grönkålssallad med baconlindade dadlar – gör så här:

  1. Strössel: Sätt ugnen på 160°. Riv grönkålen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut grönkålen och strö över flingssalt.
  2. Riv grönkålen i små bitar och ta bort stjälkarna. Lägg grönkålen i en skål. Skala rödbetorna och skölj ordentligt. Svarva dem på grönsakssvarv eller skär i fina strimlor. Lägg rödbeta och mangoldskott i skålen.
  3. Halvera baconskivorna. Linda en bit bacon runt varje dadel. Stek dadlarna runt om i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg dadlarna i salladsskålen och strö över grönkålsströssel, rödbetsgroddar, frön och granatäppelkärnor.
    grönkålssallad dadlar

    Foto: Anna Kern

Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Jul, Sallader