00000

Grönkålsrisotto med solrostopping är krämig och god. Har du rester av julskinkan är detta en perfekt rätt att använda den i.

För 4 personer:

Ingredienser

3 dl arborioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
200 g grönkål
150 g färskost, naturell
300 g skinka, kokt
50 g solroskärnor
smör, salt, nymald svartpeppar

25 minuter

Grönkålsrisotto med solrostopping – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongtärningarna med 1 liter vatten.
  2. Fräs ris, lök och vitlök i 1 msk smör under omrörning ca 3 min. Tillsätt ca hälften av buljongen. Låt riset koka ca 20 min och späd med resten av buljongen i omgångar.
  3. Dra bort den grova strängen på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Blanda ner grönkål och färskosten i risotton och rör tills grönkålen sjunkit ihop och mjuknat. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  4. Strimla skinkan. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Blanda skinka och solroskärnor.
  5. Toppa risotton med skink- och solrosströssel och servera.