00000

Recept på grönkålspaj med valnötsbotten. Rostade valnötter i pajdegen ger en god smakbrytning till grönkål.

För 20 pers på buffé

Ingredienser

50 g valnötskärnor
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning

500 g grönkål, fryst, tinad
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl grevéost, riven, lagrad
50 g grönmögelost, smulad
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Grönkålspaj med valnötsbotten – gör så här:

  1. Rosta valnötterna i torr panna. Mixa dem i en matberedare. Blanda i smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formen i frysen ca 10 min eller i kylskåpet ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  2. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Krama ur grönkålen väl och rör ihop den med de övriga ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i 200º tills fyllningen precis stannat, ca 30 min. Låt svalna något före servering.

Tips! Pajen kan också gräddas i små portionsstora folieformar som på bilden. Kavla då ut degen och ta ut formar med ett glas och tryck ner degen i formarna. Förgrädda som vanligt, häll på fyllningen och grädda tills fyllningen stannat, ca 10 min.