3.93.93.93.93.9

Recept på grönkålspaj med valnötsbotten. Rostade valnötter i pajdegen ger en god smakbrytning till grönkål.

För 16-20 personer på buffé:

Ingredienser

50 g valnötskärnor
125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 msk vatten

Fyllning:

500 g grönkål, fryst, tinad
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl grevéost, riven, lagrad
50 g grönmögelost, smulad
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Grönkålspaj med valnötsbotten – gör så här:

  1. Rosta valnötterna i torr panna. Mixa dem i en matberedare. Blanda i smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och ta ut formar med ett glas, ca 8 cm i diameter. Tryck ner degen i små aluminiumfolieformar. Ställ dem i frysen ca 10 min eller i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  2. Ställ formarna på en plåt. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  3. Fyllning: Krama ur grönkålen väl och hacka den fint. Rör ihop den med de övriga ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajskalen och grädda mitt i ugnen  tills fyllningen precis stannat, ca 15 min. Låt svalna något före servering.

 

Fler recept med: Buffémat, Jul, Matpaj, Vegetariskt