Grönkålsallad med srirachamajonnäs, rostad blomkål och picklad lök
Ingredienser
- 200 g grönkål
- 2 msk citron - pressad
- 2 msk olivolja
- 2 krm salt
Picklad rödlök
- 1 rödlök
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 3 krm salt
Srirachamajonnäs, ca 2 1/2 dl
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk srirachasås
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 krm salt
- 2 dl rapsolja
Blomkål
- 800 g blomkål
- 2 msk olivolja
- 2 krm salt
Garnering
- 4 msk lök - rostad
- 50 g parmesan
Gör så här
-
Rödlök: Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i den varma lagen. Ta kastrullen från plattan och låt löken kallna.
-
Majonnäs: Lägg äggulor, senap, sriracha, vinäger och salt i en mixer. Starta mixern och tillsätt oljan i en tunn stråle. Mixa till en krämig majonnäs.
-
Blomkål: Sätt ugnen till 250°. Plocka 2-3 cm stora buketter av blomkålen. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen tills blomkålen fått fin färg, ca 10 min.
-
Skär grönkålen i bitar och blanda den med citronsaft, olja och salt.
-
Lägg upp grönkålen på tallrikar. Toppa med lite srirachamajonnäs, picklad rödlök och blomkål. Strö över rostad lök och riv över parmesanost.