Grönkålsallad med srirachamajonnäs, rostad blomkål och picklad lök

Grönkålsallad med srirachamajonnäs, rostad blomkål och picklad lök är en matig och god sallad. Smaken är självklart viktigast, men konsistenser och texturer är också viktiga för helhetskänslan för att ett recept ska bli optimalt. Den här salladen innehåller allt, rostat, picklat, mjukt och krämigt.
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g grönkål
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 krm salt

Srirachamajonnäs, ca 2 1/2 dl

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk srirachasås
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 2 dl rapsolja

Blomkål

  • 800 g blomkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt

Garnering

  • 4 msk lök - rostad
  • 50 g parmesan

Gör så här

  1. Rödlök: Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i den varma lagen. Ta kastrullen från plattan och låt löken kallna.

  2. Majonnäs: Lägg äggulor, senap, sriracha, vinäger och salt i en mixer. Starta mixern och tillsätt oljan i en tunn stråle. Mixa till en krämig majonnäs.

  3. Blomkål: Sätt ugnen till 250°. Plocka 2-3 cm stora buketter av blomkålen. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen tills blomkålen fått fin färg, ca 10 min.

  4. Skär grönkålen i bitar och blanda den med citronsaft, olja och salt.

  5. Lägg upp grönkålen på tallrikar. Toppa med lite srirachamajonnäs, picklad rödlök och blomkål. Strö över rostad lök och riv över parmesanost.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!