Gröna proteinbröd

Recept på gröna proteinbröd. Använd rester av gröna grönsaker i degen. Det ger ett saftigt och nyttigt bröd med mer protein. Använd frön som blivit kvar i skåpet innan de härsknar.

För 15 bröd

Ingredienser

200 g gröna grönsaker, t ex grönkål, spenat, gröna ärter, ­sojabönor
1 dl vatten + 2 dl
50 g jäst
2 msk chiafrön
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
1 tsk brödkrydda mald
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl special (300 g)

Garnering:

frön t ex svarta eller ljusa sesamfrön, solrosfrön, pumpakärnor

20 min + 1 h jäsning + 18 min i ugn

Gröna proteinbröd — gör så här:

  1. Tina och mixa grönsakerna tillsammans med 1 dl vatten. Värm 2 dl vatten till 37°. Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner mixade grönsaker, chiafrön, olja, salt, brödkrydda, rågmjöl och vetemjöl, spara ca 1/2 dl vetemjöl till utbakning.
  2. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 min i bunken.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Platta ut till en fyrkant, ca 30 x 40 cm. Dela plattan i 15 rutor. Rulla ihop varje del till en giffel. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten, strö på frön. Låt jäsa 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 18 min. Låt bröden svalna på galler.

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt