11111

En snabblagad förrättssoppa som kan förberedas dagen före servering. Äggen är godast ljumma i soppan. Servera med parmesanostflarn.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 ägg
150 g sparris, grön
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
0,5 dl vitt vin, torrt
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
2 msk kycklingfond, eller grönsaksfond, konc
1 lagerblad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk persilja, hackad

Parmesanflarn:

1 kruka salvia
2 dl parmesanost, riven

40 minuter + 8 minuter i ugn

Grön sparrissoppa med ägghalva och ostflarn – gör så här:

  1. Parmesanflarn: Sätt ugnen på 200°. Plocka av salviabladen och lägg dem i 4 rader på en plåt med bakplåtspapper. Strö osten över salvian och forma till avlånga flarn. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt flarnen kallna plant.
  2. Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp. Koka dem ca 5 min. Spola äggen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Ansa sparrisen och skär den i mindre bitar. Spara några fina knoppar att garnera soppan med. Skala och skär löken i mindre bitar.
  4. Fräs löken i olja i en gryta. Häll över vinet och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde, vatten, fond och lagerbad. Krydda med salt och peppar. Blanda i sparrisbitarna.
  5. Koka soppan under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Blanda ner persiljan.
  6. Koka de sparade sparrisknopparna i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Skala och halvera äggen. Servera soppan med ägghalvor, sparrisknoppar och pamesanflarn.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Soppa