Grön sparrissoppa med ägghalva och ostflarn
Ingredienser
- 2 ägg
- 150 g sparris - grön
- 3 schalottenlökar
- 2 msk rapsolja
- 0,5 dl vitt vin - torrt
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 3 dl vatten
- 2 msk kycklingfond - eller grönsaksfond, konc
- 1 lagerblad
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk persilja - hackad
Parmesanflarn
- 1 kruka salvia
- 2 dl parmesan - riven
Gör så här
-
Parmesanflarn: Sätt ugnen på 200°. Plocka av salviabladen och lägg dem i 4 rader på en plåt med bakplåtspapper. Strö osten över salvian och forma till avlånga flarn. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt flarnen kallna plant.
-
Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp. Koka dem ca 5 min. Spola äggen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
-
Ansa sparrisen och skär den i mindre bitar. Spara några fina knoppar att garnera soppan med. Skala och skär löken i mindre bitar.
-
Fräs löken i olja i en gryta. Häll över vinet och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde, vatten, fond och lagerbad. Krydda med salt och peppar. Blanda i sparrisbitarna.
-
Koka soppan under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Blanda ner persiljan.
-
Koka de sparade sparrisknopparna i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Skala och halvera äggen. Servera soppan med ägghalvor, sparrisknoppar och pamesanflarn.