Grön sparrissoppa med ägghalva och ostflarn

En snabblagad förrättssoppa som kan förberedas dagen före servering. Äggen är godast ljumma i soppan. Servera med parmesanostflarn.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 150 g sparris - grön
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond - eller grönsaksfond, konc
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk persilja - hackad

Parmesanflarn

  • 1 kruka salvia
  • 2 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Parmesanflarn: Sätt ugnen på 200°. Plocka av salviabladen och lägg dem i 4 rader på en plåt med bakplåtspapper. Strö osten över salvian och forma till avlånga flarn. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt flarnen kallna plant.

  2. Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp. Koka dem ca 5 min. Spola äggen i kallt vatten så att kokningen avstannar.

  3. Ansa sparrisen och skär den i mindre bitar. Spara några fina knoppar att garnera soppan med. Skala och skär löken i mindre bitar.

  4. Fräs löken i olja i en gryta. Häll över vinet och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde, vatten, fond och lagerbad. Krydda med salt och peppar. Blanda i sparrisbitarna.

  5. Koka soppan under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Blanda ner persiljan.

  6. Koka de sparade sparrisknopparna i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Skala och halvera äggen. Servera soppan med ägghalvor, sparrisknoppar och pamesanflarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!