Grön soppa med feta och rostade tomatmackor

Recept på grön soppa med feta och rostade tomatmackor. Den här soppan är god både varm och kyld. Du gör lätt om den till vegetarisk genom att byta ut hönsbuljong till grönsaksbuljong.
Lena Söderström
Foto: Ingvar Eriksson

Ingredienser

  • 4 potatisar - (350 g)
  • 1 knippa salladslök
  • 1 zucchini - (400 g)
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 + 1 krm
  • 1 liten baguette - gärna fullkorn(200 g)
  • 3 tomater
  • 200 g fetaost
  • 3 msk persilja - finstrimlad

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa och skiva löken. Ansa och skär zucchinin i bitar.

  2. Fräs potatis och det vita av löken i 2 msk olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och sjud soppan under lock 5–8 min, tills potatisen är mjuk. Tillsätt zucchini och koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt det gröna från löken och koka ca 3 min.

  3. Ta grytan från värmen. Mixa soppan med mixerstav, gärna lite grovt. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Skiva och rosta brödet. Skiva tomaterna och fräs dem i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Fördela soppan i portionsskålar. Toppa med smulad fetaost och persilja. Strö över 1 krm peppar. Servera med brödet toppat med tomatskivor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!