Risoni ser ut som riskorn men är gjorda av pastadeg. De passar utmärkt i sallader och soppor. Risonisalladen kan serveras varm eller kall.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 dl risoni (ca 275 g)
1 knippe rädisor
50 g rucolasallad
1 burk räkor i saltlag (ca 360 g varav 170 g räkor)
1 dl pesto
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

bröd, eventuellt grillat kött eller korv

Recept: Grön risonisallad

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Sjud risonigrynen ca 10 minuter. Häll av vattnet genom finmaskig sil. Önskas kall sallad spolas grynen i kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Skölj, ansa och klyfta rädisorna, ansa ev rucolan, låt räkorna rinna av.
  3. Blanda risoni med pesto, salt, peppar, rucola, rädisor och räkor.
  4. Servera med bröd och grillat eller på en buffé.

Pesto:

Med en burk pesto i skafferiet kommer man långt i den snabba matlagningen. Peston ger både smak, färg och krämighet åt rätten den serveras med.

Det finns olika smaker på pesto, den klassiska Genovesepeston med basilika, pinjenötter, olivolja och parmesanost. Men också de med tomat eller lite hetare pesto smaksatt med chili. Gör du egen pesto kan du själv styra smak och fettinnehåll.