3.83.83.83.83.8

Grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax serveras direkt för att såsen ska behålla sin vackert gröna färg och för att laxen och musslorna är godast nystekta.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxfilé, utan skinn och ben
200 g pilgrimsmusslor, (kammusslor) MSC-märkta
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 + 2 msk smör
1 dl vitt vin, torrt
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk fiskfond, konc
50 +50 g babyspenat, färsk
1 krm salt, + 0,5 tsk
1 + 1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

körvel

Tillbehör:

svart ris

20 minuter + koktid för riset

Grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax – gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Låt pilgrimsmusslorna rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i 1 msk smör i en traktörpanna ca 3 min. Häll över vinet och låt koka tills hälften återstår. Häll i grädde, mjölk och fond och låt sjuda utan lock ca 5 min.
  4. Lägg 50 g spenat i pannan och mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  5. Stek laxen i 2 msk smör ca 2 min på varje sida. Stek pilgrimsmusslorna vid sidan om ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  6. Vänd försiktigt ner 50 g spenat, lax och pilgrimsmusslor i såsen. Garnera med körvel och servera genast med svart ris.