Pilgrimsmusslor med grön frikassé och lax

Grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax serveras direkt för att såsen ska behålla sin vackert gröna färg och för att laxen och musslorna är godast nystekta.
God grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax.
God grön frikassé med pilgrimsmusslor och lax. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 200 g pilgrimsmusslor - (kammusslor) MSC-märkta
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk fiskfond - konc
  • 50 g babyspenat - färsk + 50 g
  • 1 krm salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm

Garnering

  • körvel

Tillbehör

  • svart ris

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Låt pilgrimsmusslorna rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Fräs löken i 1 msk smör i en traktörpanna ca 3 min. Häll över vinet och låt koka tills hälften återstår. Häll i grädde, mjölk och fond och låt sjuda utan lock ca 5 min.

  4. Lägg 50 g spenat i pannan och mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Stek laxen i 2 msk smör ca 2 min på varje sida. Stek pilgrimsmusslorna vid sidan om ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  6. Vänd försiktigt ner 50 g spenat, lax och pilgrimsmusslor i såsen. Garnera med körvel och servera genast med svart ris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!