Grön fiskgryta med rimmad lax och räkor

Grön fiskgryta med rimmad lax och räkor är mustig och god. När laxen saltas och sockras får den en fastare konsistens och kokar inte sönder så lätt. Det enda du behöver göra före servering är att snabbrimma laxen, låta den sjuda i soppan och lägga i räkor.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 tsk strösocker
  • 1 burk räkor - i lag (300 g)
  • 100 g spenat - färsk

Tillbehör

  • bulgur

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg laxen i en plastpåse och frys in.

  2. Ansa och strimla fänkål och purjolök. Skala och skiva vitlöken. Fräs fänkål, purjolök och vitlök i smör i en gryta ca 5 min. Häll över grädde, vin och vatten och smula i buljongtärningen. Låt sjuda under lock ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar och låt kallna. Hit går att förbereda.

  3. Ta fram laxen ca 3 timmar innan grytan ska ätas. Strö över socker och 1 tsk salt och låt laxen tina i rumstemperatur. Låt räkorna rinna av.

  4. Koka upp grytan och blanda ner lax och spenat. Låt sjuda ca 3 min. Strö över räkorna och servera grytan med bulgur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!