Grön blomkålssoppa med ädelost och pinjenötter

Recept på grön blomkålssoppa med ädelost och pinjenötter. Blomkålen rostas i ugnen för att få extra smak. Ädelost och pinjenötter ger spännande smakbrytning.

Ingredienser

  • 700 g blomkål
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 150 g grönkål
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl havregrädde
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 125 g ädelost
  • 30 g pinjenötter
  • 1 knippa persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills blomkålen är mjuk och krispig i kanterna.

  2. Ta bort stammen från grönkålen och strimla bladen. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i 1 msk olja tills löken är mjuk. Tillsätt den rostade blomkålen, vatten, buljongtärning och havregrädde. Låt sjuda under lock ca 10 min. Tillsätt grönkålen och låt sjuda ytterligare ca 5 min.

  3. Ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med vinäger och krydda med salt och peppar.

  4. Topping: Smula osten. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna. Hacka persiljan. 

  5. Servera soppan toppad med ost, nötter och persilja. 

Recept av Therese Elgquist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!