Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel är den klassiska nyårssoppan, här med frisk smak av mynta.
Sophie Berlin
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk timjan - finhackad
  • 1 lagerblad
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk kycklingfond - konc
  • 6 dl vatten
  • 8 dl gröna ärter - frysta
  • 1 kruka mynta
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 tsk citron - pressad

Tillbehör

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl mousserande vin - torrt

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Fräs ­löken i olja med timjan och lagerblad. Häll på vin och koka ca 3 min.

  2. Tillsätt fond och vatten och låt koka 10 min. Lägg i ärterna och koka 1 minut.

  3. Plocka hälften av myntabladen och lägg i soppan. Mixa slätt med mixerstav. Sila soppan genom en finmaskig sil.

  4. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.  Vispa ­grädden fluffig.

  5. Värm soppan försiktigt vid ­servering och häll upp i tallrikar. Klicka i grädden och garnera med resterande myntablad och ringla i olja. Häll på mousserande vin vid bordet precis när det är dags att äta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!