3.83.83.83.83.8

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel är den klassiska nyårssoppan, här med frisk smak av mynta.

För 4 personer:

Ingredienser

2 schalottenlökar
1 msk olivolja
2 tsk timjan, finhackad
1 lagerblad
1 dl vitt vin, torrt
2 msk kycklingfond, konc
6 dl vatten
8 dl gröna ärter, frysta
1 kruka mynta
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk citron, pressad

Tillbehör:

1 dl vispgrädde
2 tsk olivolja
2 dl mousserande vin, torrt

25 minuter

Grön ärtsoppa med mynta, vispad grädde och bubbel – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Fräs ­löken i olja med timjan och lagerblad. Häll på vin och koka ca 3 min.
  2. Tillsätt fond och vatten och låt koka 10 min. Lägg i ärterna och koka 1 minut.
  3. Plocka hälften av myntabladen och lägg i soppan. Mixa slätt med mixerstav. Sila soppan genom en finmaskig sil.
  4. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.  Vispa ­grädden fluffig.
  5. Värm soppan försiktigt vid ­servering och häll upp i tallrikar. Klicka i grädden och garnera med resterande myntablad och ringla i olja. Häll på mousserande vin vid bordet precis när det är dags att äta.