Grön ärtsoppa med mejram
Ingredienser
- 1 pkt bacon
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 2 tärningar ört- eller grönsaksbuljong
- 1 l vatten
- 600 g ärtor - djupfrysta
- 0,5 mejram - färsk, kruka
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- bröd
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Stek bacon på plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen 10–12 min tills det får fin färg.
-
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en gryta. Tillsätt buljongtärningar och vatten. Låt soppan koka upp. Lägg i frysta ärter och mejram och koka upp igen.
-
Kör soppan med mixerstav eller sila och mixa ärter och lök tillsammans med lite av buljongen. Häll tillbaka det mixade i buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar och värm upp soppan igen.
-
Häll upp soppan i varma tallrikar, klipp bacon och några mejramkvistar över soppan och servera. Ett grovt saftigt bröd