Groddat bovetebröd med frön, nötter och frukt

Recept på groddat bovetebröd med frön, nötter och frukt. Det tar 2 dagar för bovetet att svälla och börja gro. Ett saftigt och hållbart glutenfritt bröd. Skär brödet med vass kniv några timmar efter att det gräddats.

Ingredienser

  • 2 dl bovete - helt
  • 1 dl majsmjöl - finmalt
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl frukt - torkad hackad, t ex fikon, aprikoser dadlar och äpple
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Blötlägg och grodda bovetet ca 8 timmar. Skölj väl och låt rinna av i durkslag. Låt det stå täckt ca 2 dygn i rumstemperatur. Sköljfyra gånger under tiden.

  2. Sätt ugnen på 200°. Klä en 1-liters form med bakplåtspapper. Använd ca 3 dl av det groddade bovetet. Blanda med majsmjöl, fiberhusk, solrosfrön, pumpakärnor, chiafrön, torkad frukt, valnötter och salt.

  3. Rör ner ner olja och vatten och blanda snabbt ihop till en fast deg.

  4. Tryck ut degen i formen. Låt stå ca 30 min. Grädda mitt i ugnen 1 timme. Lyft försiktigt ut brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt kallna på galler. Täck väl med handduk. Brödet ska stå några timmar innan det skärs upp. 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!