44444

Grissylta med koriander, majs och rättika på sesam­knäckebröd är ett spännande tilltugg. Syltan kan tillagas och sparas till nästa dag. Bara att lägga upp på knaprigt knäckebröd.

För 10 personer:

Ingredienser

200 g grissida, rimmad, utan svål
100 g grisbog, rimmad
1 morot
1 gul lök
2 persiljekvistar
2 lagerblad 1 krm
1 krm salt, + 1 krm, + 1 krm 
100 g rättika
1 majskolv, färsk
1 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
knäckebröd med sesamfrön

Garnering:

koriander

40 minuter + 1 timme kokning

Grissylta med koriander, majs och rättika på sesam­knäckebröd – gör så här:

  1. Skala och skär morot och lök i mindre bitar.
  2. Lägg köttet i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp. Häll av vattnet och fyll på med 3 liter nytt vatten. Låt koka upp och tillsätt morot, lök, persilja och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 timme.
  3. Ta upp köttet, koka ihop buljongen tills 3 dl återstår. Krydda med 1 krm salt. Häll buljongen över ­köttet. Mosa ihop med en gaffel.
  4. Skala rättikan. Riv den på den grova sidan av rivjärnet. Krydda med 1 krm salt. Smaka av med vinäger.
  5. Ansa majskolven och koka den i lättsaltat vatten ca 10 min. Ta upp och kyl den snabbt i isvatten. Stek majsen runt om i smör. Skär av majskornen från kolven. Krydda med 1 krm salt.
  6. Lägg sylta på knäckebrödet. Toppa med majs, rättika och koriander.