Grissini

55555

De knapriga brödpinnarna är lätta att baka och toppen att ställa fram på bordet till middagen eller att servera som drinktilltugg.

För 1 30 brödpinnar

Ingredienser

Grissini

25 g jäst
3 dl vatten (37 grader)
1 1/2 msk olivolja
1 tsk honung
2 krm salt
ca 5 dl durumvetemjöl (325 g)
3 dl riven parmesanost
1 dl sesamfrön

1 1/2 timme + 1 dygn

Grissini – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, honung och salt. Blanda ner mjölet. Arbeta degen väl för hand 10 min, eller i maskin 5 min. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
  2. Ta upp degen och dela den i 30 jämnstora bitar. Strö ut lite riven parmesan och sesamfrön på arbetsytan. Rulla ut en degbit i taget i blandningen till en ca 25 cm lång pinne. Om man gör så fastnar ost och frön jämnt runt hela pinnen.
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda pinnarna ca 20 min och låt kallna på galler. Låt dem ligga luftigt ca 1 dygn så att de torkar.

Variera smaken

Lite svartpeppar och rivet citronskal är gott, men då behövs mer salt, antingen i degen eller som flingsalt utanpå. Kombon rosmarin och flingsalt är gott, liksom salvia och citronskal.

Förvara grissini torrt i en burk med lock.
Fler recept med: Bakning, Köksskolan, Matbröd