Recept på grillspett med nudelsallad och sataysås. Den söta grillade frukten passar bra till sataysåsen, och förhöjer färgen på maträtten.

För 4 personer

Ingredienser

500 g kycklingfilé, skinka eller nötinnanlår
2 msk soja
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar mald

Fruktspett

2 bananer
0,5 färsk ananas eller 4 ringarkonserverad
1 paprika röd

Nudelsalllad

250 g äggnudlar
1 msk olja
1 röd spansk peppar liten finhackad
1 vitlöksklyfta finhackad
1 msk ingefära finhackad färsk
4 salladslökar eller 1/2 strimlad rödlök
1 paprika strimlad, röd
1 paprika strimlad, gul
150 g sockerärter strimlade färska
2 msk japansk soja
2 krm svartpeppar grovmald

Sataysås

1 vitlöksklyfta
0,5 msk olja
1 tsk chilipulver
1 krm spiskummin och kori av vardera mald ingefära
1 krm sambal oelek
1 msk farinsocker
0,5 tsk salt
100 g jordnötssmör
1 msk lime eller citron pressad
1,5 dl vatten + 3 msk under sjudningen

Grillspett med nudelsallad och sataysås:

 

  1. Skär köttet i bitar och trä upp dem på grillspett.
  2. Blanda soja och olja och pensla köttet.
  3. Salta, peppra och grilla spetten 5-7 minuter.Snurra dem då och då under grillningen.
  4. Servera med grillade fruktspett, sataysås och nudelsallad.

Fruktspett:

  1. Skär frukt och paprika i bitar och trä upp dem på grillspett.
  2. Pensla dem med olja och grilla dem ca 3 minuter. Snurra dem då och då.

Nudelsallad:

  1. Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen.
  2. Fräs spansk peppar, vit- och salladslök och ingefära hastigt i olja.
  3. Tillsätt paprikor och sockerärter. Blanda ner nudlarna.Smaka av med soja och peppar.

Sataysås:

  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning.
  3. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd med mer vatten om det behövs när såsen värms upp på nytt. Låt den inte koka.