I Italien serveras tonnatosås (tonfisksås) till kalvkött, vitello tonnato. En billigare variant är utskuren, tunt skivad kotlettrad, s k lövskuren kotlett. Köttet blir mört när det grillas hastigt.

För 4 personer

Ingredienser

400 g lövkotletter
2 tsk olivolja
1 tsk rosmarin eller salvia
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 tsk färsk rosmarin eller salvia

Tonnatosås

185 g tonfisk i olja
2 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta pressad
1 msk pressad apelsinsaft
0,5 msk pressad citronsaft
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Servering

20 färskpotatis nykokt
1 knippe rucolasallad

Garnering

1 dl citron- och apelsinskal strimlat
1 nypa kapris

Grillat fläskkött med tonnatosås

 

1. Tonnatosås: Häll av oljan från tonfisken. Blanda tonfisk, gräddfil, vitlök, apelsin- och citronsaft, salt och peppar i en matberedare och kör till en sås.
2. Pensla köttet med olivolja och krydda med salt, peppar och rosmarin. Grilla eller stek det i het panna ca 1 min på varje sida.
3. Servera köttet direkt med tonfisksåsen, kokt potatis och rucolasallad. Garnera med strimlat citron- och apelsinskal och kapris.