Grillat ankbröst med endiver – Magret de canard grillé aux endives

00000

Recept på grillat ankbröst med endiver – Magret de canard grillé aux endives. Krispigt ankbröst med endiver som karamelliseras i smör, soja och farinsocker.

För 6 personer:

Ingredienser

2 ankbröst à ca 350 g
1,5 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar nymald

Sojakaramelliserade endiver:

8 endiver
50 g smör
3 msk farinsocker
0,5 dl soja ljus japansk

Tillbehör:

grönsaker t ex tomatsallad och lättkokta gröna bönor med olivolja och flingsalt

30 minuter + 1 timme rumstemperering + tid på grillen

Grillat ankbröst med endiver — gör så här:

  1. Förbered en fin grillglöd. Ta fram ankbrösten 1 timme före tillagning så att de hinner bli rumstempererade.
  2. Skär ett rutnät i fettet på ankbrösten och gnid in dem med salt och peppar på båda sidor.
  3. Endiver: Halvera endiverna på längden. Stek dem gyllene i smör på båda sidor på medelvärme tills de är mjuka, 8–10 min. Strö på sockret, vänd runt och låt det smälta. Häll över sojan och låt fräsa ca 2 min. Håll dem varma.
  4. Grilla ankbrösten med fettsidan ner på indirekt värme (vid sidan av glöden) så att de blir gyllene och knapriga. Vänd och grilla på andra sidan till fin färg. Vänd sedan då och då tills brösten har 65–68° innertemperatur. Avsluta med en liten stund på fettsidan så att den blir knaprig. Låt ankbrösten vila ca 5 min innan de skärs i tunna skivor.
  5. Servera ankan med endiverna, gröna bönor och tomatsallad.