4.34.34.34.34.3

Grillat ankbröst med apelsin, sherrysås och rotsellerigratäng passar bra på en fredag. Potatis och rotselleri kokas först i mjölk och grädde, det gör att tillagningstiden bara blir en kvart i ugnen.

För 4 personer:

Ingredienser

3 ankbröst, (à 200 g)
3 apelsiner
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Gratäng:

400 g rotselleri
400 g potatis
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt

Sås:

sky, från ankan
1 dl vatten
0,75 dl sherry, halvtorr
1 msk kycklingfond, konc
0,5 tsk rårörsocker
1 krm soja, kinesisk
2 tsk majsstärkelse, Maizena

Garnering:

0,5 dl hasselnötter, rostade
25 g ärtskott

Tillbehör:

sallad, blandad

30 minuter + tid i ugn

Grillat ankbröst med apelsin, sherrysås och rotsellerigratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankan. Skrubba apelsinerna noga i ljummet vatten. Raspa skalet av 1 apelsin med ett zestjärn. Skär apelsinen i klyftor. Halvera 2 apelsiner.
  2. Grilla ankan i het grillpanna, först med skinnsidan nedåt, ca 2 min och sedan på köttsidan ca 2 min. Krydda med salt och peppar och lägg ankan i en ugnssäker form. Grilla apelsinhalvor och -klyftor tills de fått fin färg. Lägg klyftorna i formen bredvid ankan. Tillaga mitt i ugnen tills ankans innertemperatur är 68°, beräkna ca 15 min. Ta ut och låt ankbrösten vila på en skärbräda ca 15 min.
  3. Gratäng: Skala och skär rotselleri och potatis i skivor. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Krydda med salt. Låt koka upp, sjud sedan ca 10 min. Lägg över blandningen i en ugnssäker form. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min.
  4. Sås: Pressa saft och fruktkött ur apelsinklyftorna. Blanda den med skyn från ankan. Häll skyn i en kastrull och tillsätt vatten, sherry, fond, socker och soja. Låt koka upp och sjud 2–3 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp.
  5. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sås, gratäng, sallad och apelsinhalvor. Garnera med nötter och ärtskott.