Recept av Anna Stegs
Grillade short ribs med aquavitglaze och fänkålsslaw
Ingredienser
- 1,5 kg short ribs - (kamben av fläsk)
- 2 l vatten
- 2 tärningar köttbuljong
Glaze
- 1 apelsin
- 1,5 dl honung
- 0,5 dl japansk soja
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk kalvfond - konc
- 1 msk paprikapulver - rökt
- 2 tsk kummin - stött
- 2 tsk anis - stött
- 3 msk aquavit - gärna Gammal Norrlands
Fänkålsslaw
- 1 fänkålsstånd
- 1 äpple - rött, syrligt
- 1 dl majonnäs - hemgjord eller Hellmann’s
- 1 msk äppelcidervinäger
- 0,5 msk kummin - stött
- 1 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Skär ribsen i mindre bitar. Koka dem i vatten med buljongtärningar ca 1 timme, tills köttet börjar släppa från benen. Ta köttet ur buljongen och låt kallna.
-
Glaze: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda apelsinskal och -saft, honung, soja, tomatpuré, fond och kryddor. Låt koka till en simmig glaze. Låt kallna och blanda ner aquaviten.
-
Slaw: Ansa och finstrimla fänkålen, gärna på mandolin. Kärna ur och tunnskiva äpplet. Blanda fänkål, äpple, majonnäs, vinäger, kummin och socker. Krydda med salt och peppar.
-
Grilla ribsen på het grill ca 5 min på varje sida, pensla med glaze under tiden. Servera med fänkålsslaw.