Grillade short ribs med aquavitglaze och fänkålsslaw

Grillade short ribs med aquavitglaze och fänkålsslaw kokas i buljong innan de grillas. Att grilla på ben ger köttet extra mycket smak.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 kg short ribs - (kamben av fläsk)
  • 2 l vatten
  • 2 tärningar köttbuljong

Glaze

  • 1 apelsin
  • 1,5 dl honung
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 msk paprikapulver - rökt
  • 2 tsk kummin - stött
  • 2 tsk anis - stött
  • 3 msk aquavit - gärna Gammal Norrlands

Fänkålsslaw

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 äpple - rött, syrligt
  • 1 dl majonnäs - hemgjord eller Hellmann’s
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 msk kummin - stött
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär ribsen i mindre bitar. Koka dem i vatten med buljongtärningar ca 1 timme, tills köttet börjar släppa från benen. Ta köttet ur buljongen och låt kallna.

  2. Glaze: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda apelsinskal och -saft, honung, soja, tomatpuré, fond och kryddor. Låt koka till en simmig glaze. Låt ­kallna och blanda ner aquaviten.

  3. Slaw: Ansa och finstrimla fänkålen, gärna på mandolin. Kärna ur och tunnskiva äpplet. Blanda fänkål, äpple, majonnäs, vinäger, kummin och socker. Krydda med salt och peppar.

  4. Grilla ribsen på het grill ca 5 min på varje sida, pensla med glaze under tiden. Servera med fänkålsslaw.

Recept av Anna Stegs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!