00000

Grillade short ribs med aquavitglaze och fänkålsslaw kokas i buljong innan de grillas. Att grilla på ben ger köttet extra mycket smak.

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 kilo short ribs, (kamben av fläsk)
2 liter vatten
2 köttbuljongtärningar

Glaze:

1 apelsin
1,5 dl honung
0,5 dl japansk soja
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond, konc
1 msk paprikapulver, rökt
2 tsk kummin, stött
2 tsk anis, stött
3 msk aquavit, gärna Gammal Norrlands

Fänkålsslaw:

1 fänkålsstånd
1 äpple, rött, syrligt
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s
1 msk äppelcidervinäger
0,5 msk kummin, stött
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald 

30 minuter + 1 timmes koktid + 10 minuter på grillen

Grillade short ribs – gör så här:

  1. Skär ribsen i mindre bitar. Koka dem i vatten med buljongtärningar ca 1 timme, tills köttet börjar släppa från benen. Ta köttet ur buljongen och låt kallna.
  2. Glaze: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda apelsinskal och -saft, honung, soja, tomatpuré, fond och kryddor. Låt koka till en simmig glaze. Låt ­kallna och blanda ner aquaviten.
  3. Slaw: Ansa och finstrimla fänkålen, gärna på mandolin. Kärna ur och tunnskiva äpplet. Blanda fänkål, äpple, majonnäs, vinäger, kummin och socker. Krydda med salt och peppar.
  4. Grilla ribsen på het grill ca 5 min på varje sida, pensla med glaze under tiden. Servera med fänkålsslaw.

Recept av Anna Stegs

Grilla gott med Grillboken

Bli experten vid grillen – köp vår populära grill-bok till extrapris för dig som är prenumerant.