Grillade rotfrukter med örtaioli

Prova även örtaiolin till grillat kött eller fisk.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 blomkålshuvud - litet (ca 400 g)
  • 2 lökar - färska
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Örtaioli

  • 1 äggula
  • 1 msk citron - pressad
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,25 kruka basilika
  • 0,25 kruka oregano
  • 0,25 kruka koriander
  • 0,25 kruka bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1.  Aioli: Mixa äggulan med citronsaften i en liten matberedare eller vispa med elvisp. Droppa försiktigt i olivoljan i en tunn stråle. Skala och finhacka vitlöken. Hacka örterna. Blanda ner vitlök och örter i aiolin och smaka av med salt och peppar.

  2. Skala och skär rotfrukterna i stora klyftor. Bryt blomkålen i buketter. Ansa och halvera löken. Pensla rotfrukterna med olja och krydda med salt och peppar.

  3. Grilla rotfrukterna på utegrill eller i ugn tills de fått fin färg och är mjuka, 10-20 min. Servera med örtaioli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!