3.23.23.23.23.2

Små köttbitar på spett går snabbt att grilla. Allt går också att steka i vanlig grillpanna om du inte har någon utomhusgrill.  

För 6 personer:

Ingredienser

600 g lammstek, urbenad
1 msk olivolja
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 krm chiliflakes
2 krm spiskummin, mald
2 krm koriander, mald
1 vitlöksklyfta

Yoghurtsås:

5 dl turkisk yoghurt
0,5 citron
2 msk tahini, (sesampasta)
1 krm salt
1 vitlöksklyfta

Grillad sparris och tomat:

500 g grön sparris
300 g småtomater
2 msk olivolja
1 krm salt
2 msk balsamvinäger

45 minuter

Grillade lammspett med sparris och yoghurtsås – gör så här:

  1. Yoghurtsås: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda yoghurten med citronskal och -saft, tahini, salt  och pressad vitlök. Låt stå i kylen fram till servering.
  2. Lägg 12 bambuspett i kallt vatten. Putsa köttet och skär det i bitar. Blanda med olja, salt, peppar, chili, spiskummin, koriander och pressad vitlök. Låt stå medan du förbereder grönsakerna.
  3. Skär av nedre delen på sparrisen. Dela tomaterna. Trä upp köttet på spett. Packa inte ihop bitarna för tätt.
  4. Grilla spetten på lätt oljat galler på het grill, gärna med lock, cirka 2 min på varje sida eller stek i lätt oljad grillpanna  5–7 min. Vänd spetten flera gånger under tiden. Lägg upp på fat och håll spetten varma medan sparrisen grillas.
  5. Sparris: Grilla sparrisen i lätt oljad grillkorg eller grillpanna ca 4 min. Grilla tomaterna ca 1 minut. Lägg sparris och tomater på ett fat och blanda med salt och vinäger.
  6. Servera varm sparris- och tomatsallad med nygrillade lammspett och kall yoghurtsås.

Grillade lammspett med sparris

Foto: Per Ranung

Recept av Charlotte Jenkinson

 

Till förrätt: Lök- och olivpizza