Grillade lammkotletter, med rostad rosmarinpotatis och olivtapenade

00000

Även italienarna älskar sin grill, och ett vanligt tillbehör till grillade lammkotletter är rostad rosmarin-potatis och olivtapenade

Recept av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström

För 8 personer:

Ingredienser

8 lammkotletter

Marinad:

0,5 kruka timjan
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
2 dl vitt vin torrt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Rosmarinpotatis:

1,5 kilo färskpotatis eller fast potatis
2 nsk olivolja
2 msk flingsalt
6 rosmarinkvistar

Olivtapenade:

1 vitlöksklyfta
2 dl oliver gröna, urkärnade
2 dl oliver svarta, urkärnade
4 ansjovisfiléer
1 tsk oregano
1 msk citron pressad
4 msk olivolja

30 minuter + 1 dygn i kyl + 30 minuter i ugn

Grillade lammkotletter, med rostad rosmarinpotatis och olivtapenade – gör så här:

  1. Marinad: Hacka timjanen. Skala och hacka vitlöken. Blanda timjan och vitlök med olja, vin, salt och peppar. Lägg i kotletterna och marinera i kylen 1 dygn.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och halvera potatisen. Lägg på en plåt och ringla över olja. Strö över flingsalt och rosmarin.
  3. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 30 min, tills den är gyllene.
  4. Tapenade: Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser med mixerstav. 
  5. Ta kotletterna ur marinaden och torka dem med hushållspapper. Grilla ca 5 min på varje sida.
  6. Servera kotletterna med potatis och tapenade.