00000

Grillade kycklingspett med het ajvarsås grillas gärna på utegrillen så får de ännu mer smak! De kan också brynas så att de får fin färg och sedan steka klart i ugnen ca 10 min på 175°, tills de är genomstekta.

För 20 spett:

Ingredienser

1,5 kilo kycklingfärs
1 tsk chiliflakes
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Ajvarsås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes
2 msk olivolja
1 burk ajvar relish, mild (340 g)
3 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk strösocker
2 tsk salt

Garnering:

2 dl örter, plockade, blandade, t ex dill och persilja

45 minuter

Grillade kycklingspett med het ajvarsås – gör så här:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda färsen med vitlök, chili, salt och peppar. Forma till 20 ­järpar som träs på spett.
  2. Ajvarsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och chili-flakes i olja på medelvärme tills löken är mjuk. Tillsätt ajvar relish och vatten. Koka ihop ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med vinäger, socker och salt.
  3. Stek eller grilla spetten runt om tills de är helt genomstekta, ca 7 min. Strö över örter och servera med ajvarsås.
Fler recept med: Buffémat, Kyckling och fågel