Grillade kamben

3.83.83.83.83.8

För att få kamben helt perfekta ska de kokas först, för att sedan kryddas och grillas till perfektion.

För 8 personer

Ingredienser

2 kilo kamben
4 liter vatten
1 msk salt
1 gul lök
4 lagerblad
8 svartpepparkorn

Kryddblandning

0,5 msk fänkålsfrön
1 tsk svartpepparkorn
2 msk ljust muscovadosocker
3 msk flingsalt
2 tsk rökt paprikapulver

Till grillning

2 msk rapsolja

1 timme + 1 timme i marinad

Grillade kamben – gör så här:

  1. Halvera längderna med kamben och lägg dem i en stor gryta. Skala löken. Häll vatten över köttet så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt lök, lagerblad och pepparkorn.
    grillade-kamben-1

    Foto: Lina Eriksson

  2. Koka köttet på svag värme ca 1 timme, tills det lossnar lätt från benen. Ta upp med hålslev och lägg över i en stor form. Hit går det bra att förbereda. Ställ i kyl över natten. 
    kamben-koka

    Foto: Lina Eriksson

  3. Mixa ingredienserna i rubben till ett pulver. Gnid in den väl runt köttet.
    kamben-grilla-kryddning

    Foto: Lina Eriksson

  4. Grilla köttet på båda sidor på indirekt värme tills det har fått fin färg, ca 5 min på varje sida.

    kamben-grillning

    Foto: Lina Eriksson

    Till kambenen serverar vi gärna BBQ-sås, grillade grönsaker och coleslaw.

 


Kökstipsen!

  • Att grilla kött med ben är en konst, eftersom det är svårt att få det genomstekt utan att det blir torrt och bränt på ytan. Knepet är att förkoka och sedan grilla det en kort stund.
  • Grillade kamben är enkelt att förbereda för festen! Kamben kan nämligen kokas och kryddas – för att grillas nästa dag.