55555

Grillade högrevsburgare med sötstark chiliröra får god umamismak av fisksåsen.

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo högrevsfärs
1 knippa salladslök
0,75 dl fisksås, asiatisk
0,75 tsk svartpeppar, nymald
2 msk rapsolja

Chiliröra, ca 2 1/2 dl:

1 rödlök
1 king solo-vitlök
50 g ingefära
2 msk rapsolja
1 dl tomatpuré
2 dl muscovadosocker, ljust
2 msk sesamolja
1 msk fisksås, asiatisk
1 tsk sambal oelek
1,5 dl risvinäger

Tillbehör:

8 hamburgerbröd, av briochetyp
1 krispsalladshuvud
100 g vattenkrasse, eller mâchesallad

30 minuter

Grillade högrevsburgare med sötstark chiliröra – gör så här:

  1. Chiliröra: Skala och grovhacka lök och vitlök. Skala och skiva ingefäran. Lägg lök, vitlök och ingefära i en mixerskål, mixa smått.
  2. Fräs lökröran i medelvarm panna i rapsolja ca 4 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ca 1 minut.
  3. Blanda i socker, sesamolja, fisksås och sambal. Häll i vinägern och sjud utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 20 min. Låt kallna.
  4. Burgare: Ansa och finhacka löken. Blanda färs, lök, fisksås och peppar till en jämn smet. Forma till åtta hamburgare.
  5. Pensla hamburgarna med olja på båda sidor. Grilla dem på mycket hög värme ca 3 min på varje sida. Servera  med chiliröra, bröd och sallad.